S kolesom po ljubljanskih izdelovalnicah

05.05.2017
S kolesom po ljubljanskih izdelovalnicah
Avtor slike: David Krančan

V petek, 5. maja, se bomo 16.00 izpred RogLaba odpravili na kolesarsko turo po javnih izdelovalnicah v Ljubljani. Ogrevali se bomo za prvi Mini Maker faire v Ljubljani, ki bo 13. maja potekal v območju nekdanje Tobačne tovarne v organizaciji Zavoda 404.

Ideja digitalnega izdelovalništva v majhnih delavnicah se je razvila v Centru za bite in atome na Tehnološkem inštitutu v Massachusettsu, z namenom da preučijo, kako se vsebina informacije izraža v njeni fizični reprezentaciji in ali dostop do naprednih tehnologij lahko spodbuja t. i. »grassroots« ustvarjalnost in produktivnost v skupnosti. Do nje je prišlo vzporedno s procesom deindustrializacije ter z napredkom digitalnih komunikacij in digitalnih proizvodnih tehnologij, ki so sčasoma postajale vse cenejše in dostopnejše. Dostopnost in neposredna distribucija 3D-modelov fizičnih objektov prek spleta sta prispevali k razvoju skupnosti v duhu »naredi sam« (do it yourself) in »naredi z drugimi« (do it with others). Danes po svetu deluje več tisoč tovrstnih delavnic. Uporaba enakih tehnologij, orodij in procesov jim omogoča povezovanje v globalno mrežo, v neke vrste razpršeni laboratorij za ustvarjanje, raziskovanje in inoviranje. Do sedaj so t. i. fab labi, maker labi oz. izdelovalne delavnice dokazali, da imajo lahko veliko vlogo pri demokratizaciji produkcijskih sredstev ter spodbujanju individualne ustvarjalnosti in malega podjetništva, katerega cilj so manjše serije izdelkov. Napredna mesta v ZDA in Evropi počasi vključujejo gibanje izdelovalcev v dolgoročnejše mestne strategije s ciljem spodbujanja lokalne ustvarjalnosti in posredno kreativne ekonomije. Tudi v Sloveniji se pojavlja vse več digitalnih izdelovalnih delavnic. Kaj nam ponujajo ljubljanske, bomo spoznali na sobotni kolesarski turi.

Prijave: Število obiskovalcev je omejeno, zato se čim prej prijavite.

Trajanje: Približno 2 uri in pol, v vsaki delavnici se bomo ustavili za 15 minut.

Pot: najdete tukaj.

Ljubljanske javne izdelovalnice, ki jih bomo obiskali na tokratni turi:

Roglab je produkcijski in izobraževalni prostor, ki je bil ustanovljen leta 2012. Domuje v kontejnerskem objektu v skupni površini 30 m², namenjen pa je dejavnostim s področij arhitekture, oblikovanja in sodobne umetnosti ter meddisciplinarnemu povezovanju. Delavnica, opremljena z laserskim rezalnikom, 3D-tiskalnikom, CNC-rezkarjem, stiskalnico za tekstil, rezalnikom folij ter šivalnim in digitalnim vezilnim strojem, skupaj s podpornimi storitvami ponuja spodbudno okolje za razvoj idej in hitro izdelavo prototipov. RogLab spodbuja projekte, ki iščejo kreativne odgovore na izzive urbanega okolja s poudarkom na družbeni in okoljski odgovornosti. Deluje pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in je zasnovan kot pilotni projekt za bodoči Center Rog.
Lokacija: Petkovškovo nabrežje 67
Delovni čas: pon, to, sre, čet, pet 12.00–20.00

Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, že od leta 1994 deluje kot vozlišče umetnosti, interneta, civilne družbe, kulture in znanosti. Njen dobro opremljeni digitalni in medijski laboratorij prispeva k skupnostni tehnološki infrastrukturi ter je aktiven producent računalniških in medijskih umetnosti. Ljudmila razvija in popularizira odprto kulturo z organizacijo razstav, ustvarjalnih delavnic (3D-tiskanje, zvočna in video produkcija, e-tekstilije) in hekerskega tabora PIFcamp. Kot prejemnica mnogih domačih in mednarodnih nagrad razvija informacijske portale z ministrstvom za kulturo ter sodeluje v evropskih projektih, kot je mednarodni avdiovizualni festival Strictly Analog.
Lokacija: Slovenska 54, 8. nadstropje
Delovni čas: kadarkoli po dogovoru – info@ljudmila.org

Laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe RAMPA je del Zavoda Kersnikova. V naprednem eksperimentalnem in raziskovalnem okolju mladim, umetnikom in raziskovalcem omogoča osnovno tehnično infrastrukturo ter jim ob podpori navdihujočih mentorjev svetuje pri samostojnem ustvarjanju na njihovi raziskovalni poti. V Rampi združujejo produkcijo umetniških projektov, iniciativi ČIPke in CodeCatz za ženske v znanstveno-tehničnih poklicih in medijski umetnosti, ustvarjalne delavnice za otroke in mlade 5HEK, delavnice 3D-modeliranja Crafty Builders ter druge iniciative, projekte in društva.
Lokacija: Kersnikova 4, Ljubljana
Delovni čas: pon–pet 9.00–16.00

3D-LAB, kreativni laboratorij Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je v prvi vrsti namenjen pedagoškemu in raziskovalnemu ter kreativnemu projektnemu delu študentov Naravoslovnotehniške fakultete (predvsem grafikom, grafičnim oblikovalcem ter oblikovalcem tekstila in oblačil). Trenutno je opremljen s štirimi 3D-tiskalniki in dvema skenerjema. Laboratorij bo v prihodnje odprt tudi za širšo javnost in bo služil predvsem za izvedbo delavnic ter drugih oblik dela pod vodstvom mentorjev.
Lokacija: Snežniška 5
Delovni čas: laboratorij za zdaj še ni odprt za javnost

Zavod 404, mladinski tehnološko-raziskovalni center, je bil ustanovljen z namenom, da mladim posreduje tehnične veščine in jih navduši za raziskovanje in znanost. Delavnica deluje v stavbi Inštituta za metalne konstrukcije. Sestavljena je iz strojnega dela, kjer lahko najdete vse od ročnega orodja pa do stružnice in CNC-rezkarja, ter iz elektrotehničnega dela, kjer sta za uporabo na voljo dva 3D–tiskalnika, pa tudi več računalnikov. Vsem, ki imajo željo po ustvarjanju, ponuja pomoč in prostor, kjer lahko pridobijo znanje (ki ga v šolskih klopeh ni vedno mogoče dobiti), možnost obdelave različnih vrst materialov in obenem tudi široko paleto izobraževalnih dejavnosti, prek katerih lahko razvijajo svojo kreativnost.
Lokacija: Mencingerjeva ulica 7
Delovni čas: pon–ned 9.00–19.00

Novice

Arhiv

Vodeni ogledi grabišča

20.01.2022

Vabimo vas, da se prijavite na vodene oglede gradbišča in pobližje vidite kako poteka prenova tovarne Rog.

RogLab začasno zaprt za javnost

10.01.2022

Zaradi povečanja stopnje tveganja za prenos novega koronavirusa bo delavnica RogLab zaprta med 10. in 16. januarjem. Vrata za vas ponovno odpiramo v ponedeljek 17. januarja 2022 ob 12h. 

Projekt Skupni prostori – skupne prihodnosti

04.01.2022

Začenjamo participativni proces, ki bo skozi 5 delovnih skupin zastavil načine delovanja Centra Rog. Projekt je finančno podprla Evropska kulturna fundacija.