Nosim naelektreno - Narava

18.07.2016
Nosim naelektreno - Narava

Na delavnici s ČIPkami smo se lotili obravnave pojma narave kot enakovrednega prepleta tehnoloških, bioloških in antropoloških dimenzij. S pomočjo nosljive elektronike smo izdelali klobuke in jih posadili na glave treh tehno junakinj – divjih bab, ki obvladajo tako divje rožice kot neukrotljivo tehnologijo. Vsak klobuk jih je obdaril z njim lastno supermočjo, ki je obvladoval določen vidik narave (biološkega, tehnološkega, človeškega). Vsaka tehno boginja je pridobila lastno identiteto, ki pa se je spreminjala ob stiku z drugima dvema. Svoje posebne moči so izražale skozi interakcije s pomočjo zvoka, senzorjev, LED-lučk, zvočnikov, mikrokontrolerjev in materialov, ki so ustrezale njihovim značilnostim.

Na uvodnem predavanju smo se seznanili z osnovami oblikovanja klobukov. Na prvi delavnici smo se učili programiranja mikrokontrolerjev za upravljanje senzorjev in elektronskih vezij. Na drugi delavnici smo z digitalnimi in elektronskimi elementi opremile tri pokrivala oziroma klobuke.

Z delom Narava smo obravnavali pomen naravnega v tehnološko modernizirani družbi. Izhajali smo iz domneve, da je naša predstava o naravi kot statičnem, uravnoteženem in harmoničnem ekosistemu, ki ne vključuje človeka ali tehnologije, naivna. Nase ne moremo več gledati kot na protinaravna bitja, ki naravi grozijo in jo uničujejo, temveč kot na katalizatorje evolucije, kajti narava se spreminja skupaj z nami, pri čemer je etična odločitev vedno del odnosa. V naši naravi namreč ni tekmovalnosti in boja za preživetje, temveč sobivanje, zato smo izdelali »divjo« programsko opremo, ki je spodbujala tako samostojno delovanje kot tudi simbiozo. (Ida Hiršenfelder in Saša Spačal, iniciativa ČIPke)

Izdelki so bili predstavljeni v okviru festivala Svetlobna gverila v juniju 2016.

Potek projekta

Predavanje Kaj je klobuk?
11. april 2016 od 17. do 19. ure

  • Mentorica: Sanja Grcić
  • Predavanje o klobukih, osnovnih nosilcih digitalnih, elektronskih, svetlobnih odzivnih elementov
  • RogLab, Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

 

Delavnica programiranja
12.–14. april 2016 od 17. do 21. ure

  • Mentor: Andrej Zadnik
  • Spoznavanje programske kode za mikrokontrolerje, programiranje, nalaganje kode na digitalne čipe
  • Laboratorij RAMPA, Kersnikova 4, Ljubljana

 

Delavnica nosljive elektronike
20.–22. april 2016 od 17. do 21. ure

  • Mentorica: Lavoslava Benčić
  • Spoznavanje elementov, materialov in orodij za izdelavo nosljive elektronike (npr. LED-diod, uporov, občutljivih za svetlobo ...), sestavljanje osnovnih elektronskih vezij in povezovanje z mikrokontrolerji, umestitev vezij v tekstilije
  • RogLab, Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

O mentoricah in mentorju

Lavoslava Benčić je pedagoginja, andragoginja, grafična oblikovalka, magistrica medijskih umetnosti in praks ter avtorica, mentorica in producentka medijskih projektov. Njena dela so bila doslej prikazana in razstavljena že 71-krat, v 19 državah. Za fotografijo, igre in aplikacijo za mobilne naprave je prejela 12 strokovnih nagrad.

Sanja Grcić je soustanoviteljica in predsednica društva SOTO, društva za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil. Je mednarodno priznana modna oblikovalka, ki jo poznamo tudi po uspehu v New Yorku s podjetjem Firma by Sanja. V svojem delu reflektira družbeno dogajanje ter poudarja pomembnost tradicije in obrti.

Andrej Zadnik je ljubitelj novih tehnologij in navideznega sveta. V prostem času se ukvarja z izdelavo interaktivnih aplikacij / iger, 3D animacijo ter interakcijo med zunanjim in navideznim svetom. Je profesor matematike in računalništva. V 15-letni karieri je 
nabiral izkušnje iz programiranja (C/C++, C#, .NET,...) , oblikovanja, animacije, podjetništva in poučevanja.

Izvedba

Koncept in svetovanje: Ida Hiršenfelder in Saša Spačal, iniciativa ČIPke
Producentki: Meta Štular (RogLab), Tajša Perović (Rampa Lab)
Koproducenti: Rampa Laboratorij – Zavod Kersnikova, RogLab – Muzej in galerije mesta Ljubljane, Svetlobna gverila – Forum Ljubljana
Oblikovanje in izdelava klobukov: Ana Lazovski
Tehnična podpora: Tomo Per (RogLab)
Dokumentacija (fotografija, video): Hana Jošić
Podpora: Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in JSKD.
Zahvala: MakerLab Ljubljana

Novice

Arhiv

Vodeni ogledi grabišča

20.01.2022

Vabimo vas, da se prijavite na vodene oglede gradbišča in pobližje vidite kako poteka prenova tovarne Rog.

RogLab začasno zaprt za javnost

10.01.2022

Zaradi povečanja stopnje tveganja za prenos novega koronavirusa bo delavnica RogLab zaprta med 10. in 16. januarjem. Vrata za vas ponovno odpiramo v ponedeljek 17. januarja 2022 ob 12h. 

Projekt Skupni prostori – skupne prihodnosti

04.01.2022

Začenjamo participativni proces, ki bo skozi 5 delovnih skupin zastavil načine delovanja Centra Rog. Projekt je finančno podprla Evropska kulturna fundacija.