Zarjavela bela

Avtorica: Maja Modrijan
Tehnologija: določanje surovinske sestave starih tekstilij, razvoj naravne rjaveče paste, laserski izrez, izdelava vzorcev in sit za sitotisk, tisk na tekstil, krojenje in šivanje, 3D-skeniranje, 3D-risanje, 3D-print
Materiali: masiven les, stare tekstilije, stari kovinski predmeti, guma za 3D-tisk
Mentorji: Tomo Per, Cveto Kunešević, Ivan Turk, Marija Gorjanc - Maki (NTF)

Zarjavela bela stare prte, rjuhe in srajce različnih vrst tkanin, vestno pospravljene, da bodo že še kdaj prišle prav, zbira, čisti in preoblikuje v unikatna oblačila in dodatke - pozabljene in orumenele jih osveži, prekroji in jim da nov namen.

Fotografirane in računalniško obdelane primerke zbranih orodij in drugih kovinskih zarjavelih predmetov je avtorica Maja Modrijan najprej lasersko izrezala iz lesa in razvila sita za sitotisk, nato pa štampiljke in sita odtisnila s posebej za ta projekt razvito rjavečo pasto. Motiv starih, zarjavelih ključev je avtorica s 3D-skeniranjem prenesla tudi na prototip gumijastega podplata za čevlje. 3D-natisnjen podplat tako za seboj pušča odtisnjene sledi, enake motivom na oblačilih.

Nabor starih svetlih tkanin ter zarjavele kovine je skozi reciklažo porodil unikatna oblačila, z okoljsko zavedno preuporabo pa združil stare in nove uporabnike preoblikovanih tkanin.

Ne želite zamuditi naših dogodkov?