Sveže

tečaj Rhino 3D

DELAVNICA 3D-MODELIRANJA

17.10.2019

Na voljo še nekaj prostih mest za nadaljevalni in napredni tečaj: več na delavnica@roglab.si.

Vas zanima 3D-izdelovalništvo, pa mislite, da ne boste kos 3D-modeliranju? Potem je pravi čas, da tega nosoroga primete za rog! Oktobra, novembra in decembra v RogLabu pripravljamo tečaj programa Rhinoceros 3D, vabimo vas k udeležbi!

 

S tečajem boste pridobili ali pa nadgradili vaše znanje 3D-modeliranja. S pridobljenim znanjem boste lahko pripravljali vse potrebne datoteke za samostojno delo na naših strojih: 3D-datoteke za delo na 3D-tiskalnikih in CNC-rezkarju ter 2D-datoteke za laserski razrez in graviranje. S to kombinacijo znanja in spretnosti boste vaša kreativnost neustavljiva!

3D-model RogLaba. Avtor: Cveto Kunešević

3D-model RogLaba. Avtor: Cveto Kunešević

 

O programu Rhino 3D
Rhino 3D ali Rhinoceros spada v družino matematičnih NURBS modelirnikov (ni parametričen). Je izredno močno orodje za izdelovanje modelov in prototipov za industrijsko oblikovanje, strojništvo in arhitekturo. Je enostaven za učenje in kompatibilen s programi za vizualizacije in mehanske animacije (V-ray in Keyshot). Uporabniški vmesnik je podoben Acad-u, zato je prehod iz tega programa še posebej hiter. Deluje na operacijskih sistemih OS in Windows.

Mentor
Cveto Kunešević je 3D-oblikovalec/kreator s 15-letnimi izkušnjami v 3D-modeliranju s programoma Rhino in Fusion 360 na področjih arhitekture, strojništva in industrijskega oblikovanja. Kot redni zunanji sodelavec RogLaba ima poseben posluh za težave, s katerimi se v procesu modeliranja in oblikovanja za 3D-izdelovanje srečujejo kreativke in kreativci.


Kako in kdaj bo tečaj potekal?

Potekal bo ob četrtkih zvečer med 17:00 in 20:00 uro. Razdeljen je v tri težavnostne stopnje, skupno 10 vaj po 3 ure. Udeležite se lahko posamezne stopnje ali pa vseh treh.

Komu je tečaj namenjen?

Osnovna stopnja - za začetnike brez predznanja. Po opravljenem sklopu boste samostojno modelirali osnovne 3D-oblike in pripravili datoteke za 3D-tisk. 
17. in 24. oktobra ter 7. novembra
 
Nadaljevalna stopnja – za tečajnike, ki so se udeležili vsaj dveh vaj iz osnovne stopnje ali imajo predznanje katerega koli 3D-modelirnika. Po opravljenem sklopu boste samostojno modelirali srednje zahtevne modele, organske modele, naučili se boste delati s teksturami.
14., 21. in 28. novembra
 
Napredna stopnja - za tečajnike, ki so bili vsaj na dveh tečajih osnovne in enem tečaju nadaljevalne skupine ali imajo predznanje iz katerega koli 3D-modelirnika. Po opravljenem sklopu boste znali narisati bolj zahtevne modele, zahtevne organske modele, teksture, postavitev luči in vizualizacije.
5., 12. in 19. decembra

Prijava

Prijava

Za prijavo nam svoje osebne podatke sporočite na delavnica@roglab.si. V sporočilu navedite tudi, za katero stopnjo delavnice se zanimate, oziroma ali se želite udeležiti vseh treh.

Prijavnino za vsako stopnjo vplačate v RogLabu, šele ob plačilu pa je vaša prijava tudi potrjena. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest.

 

Kaj prinesti s seboj?

Potrebujete prenosnik in Rhino 3D programsko opremo. 90 dnevno preizkusno različico si brezplačno naložite tukaj.

 

Vse vaje je pripravil Kubasek Krzysztof, ki nam je prijazno dovolil uporabo svojih video tečajev.


Cena
Tečaj je namenjen RogLabovim članom, zato je ob udeležbi za vse, ki članarine še niso sklenili, obvezno doplačilo v višini 10 EUR. Članarina velja eno leto od datuma včlanitve.

 

Cena posamezne stopnje tečaja je 50 EUR (s popustom 35 EUR*), cena ob prijavi na vse tri stopnje pa je 120 EUR (s popustom 90 EUR*).

 

*veljajo za dijake, študente, upokojence, brezposelne osebe, prosilce za azil in begunce

 

 

Plačilo

 

Plačilo lahko opravite na dva načina:

 

1. Znesek nakažete na račun

 
TRR:  SI56 0126 1600 0002 125, BIC: BSLJSI2X
Ime in naslov prejemnika: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, SI-1000 Ljubljana
Namen plačila: Ime Priimek
Sklic: 905-<datum termina>
 
2. Znesek poravnate osebno
Plačilo lahko opravite tudi v RogLabu na Petkovškovem nabrežju 67, in sicer ob delavnikih med 12:00 in 20:00.

 

Vaja 1: telefon

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti osnov 3D-modeliranja. Pri tej vaji tečajniki spoznajo osnovne funkcije programa Rhinoceros ter proces priprave črtnih risb, ki kasneje služijo za izdelavo 3D-volumnov.

 


Vaja 2: stol

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti osnov modeliranja organskih oblik. Pri tej vaji tečajniki spoznajo osnovne funkcije modeliranja organskih oblik, ki trenutno prevladujejo v oblikovanju.

 

 

Vaja 3: svečnik

Vaja je primerna za vse, ki želijo nadgraditi znanje modeliranja organskih oblik.

Pri tej vaji tečajniki že uporabljajo bolj zahtevne funkcije, kot so projiciranje krivulj na osnovne površine, s katerimi bodo nato tudi izrezali luknje v volumnu.

 

Vaja 5: čelada Stormtrooper

Vaja je primerna za vse, ki že imajo osnove 3D-modeliranja ter želijo izpopolniti znanje modeliranja organskih oblik. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije za modeliranje organskih oblik, zaokroževanje robov in rezanje organskih oblik.

 

 

Vaja 6: slušalke

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij 3D-modeliranja; funkcij, ki se danes uporabljajo pri oblikovanju izdelkov. Pri tej vaji tečajniki spoznajo kombinacijo funkcij za izdelavo matematičnih in organskih oblik, ki jih potem uporabijo za izdelavo 3D-modela slušalk.

 


Vaja 7: avtomobilsko kolo

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij 3D-modeliranja.

Pri tej vaji tečajniki spoznajo kombinacijo funkcij za izdelavo matematičnih oblik, ki jih potem uporabijo za izdelavo avtomobilskega kolesa. Naučijo se tudi funkcij za odštevanje volumnov in pa izdelavo vrtenin.

 

 

Vaja 9: trikolesnik

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij 3D-modeliranja, potrebnih pri oblikovanju modernih izdelkov. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije, potrebne za izris organskih oblik, naučijo se tudi osnov osvetlitve 3D-modela ter simetričnega risanja.

 


Vaja 9: drone

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti funkcij 3D-modeliranja, s katerimi boste lahko risali tudi najbolj zahtevne modele. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije potrebne za izris organskih oblik, funkcij za hitro razporejanje - array, naučijo se tudi osnov osvetlitve 3D-modela.

 

 

 

Vaja 10: puščavski viharnik

Vaja je primerna za vse, ki se želijo naučiti naprednih funkcij organskega 3D-modeliranja. Pri tej vaji tečajniki spoznajo napredne funkcije potrebne za izris organskih oblik, funkcij za hitro razporejanje - array, naučijo se tudi osnov osvetlitve 3D-modela in apliciranje tekstur ter nalepk.