Sveže

RogLabu nagrada za inovativnosT

v edinburghu nagradili izredne dosežke na konferenci eurocities

30.11.2018

Nagrada Eurocities je namenjena izrednim dosežkom na področju lokalnih aktivnosti in praks, ki izboljšujejo življenje prebivalcev urbanih središč. Strokovna žirija je za inovativnost nagradila mesto Ljubljana in kreativno stičišče RogLab, ki je v finalnem izboru prehitel projekta iz Düsseldorfa in Strasbourga.

nagrajenci EUROCITIES. Tretja z desne podžupanja MOL Tjaša Ficko, četrta z desne vodja RogLaba Meta Štular. Vir: Eurocities

nagrajenci EUROCITIES. Tretja z desne podžupanja MOL Tjaša Ficko, četrta z desne vodja RogLaba Meta Štular. Vir: Eurocities

 

Nagrado Eurocities vsako leto zaznamuje posebna tema, znotraj katere se pomerijo projekti. Letošnja je bila “ustvarjalna tekmovalna mesta”, ki gojijo tako kompetitivnost kot inkluzivnost in na ta način bogatijo vsakdan lokalnih skupnosti. Mreža Eurocities povezuje več kot 130 največjih evropskih mest in 40 partnerskih mest.

 

Podelili so tri enakovredne nagrade: za sodelovanje (prejel jo je britanski projekt Leeds2023, ki želi prek dejavnosti s področja kulture preobraziti mesto Leeds), za participacijo (prejel jo je finski Oulu: the CHAOS Challenge, projekt participatornega kulturnega proračuna) ter za inovativnost - slednja je pripadla ljubljanskemu RogLabu, ki je žirijo prepričal kot pilotni projekt za preobrazbo industrijske dediščine, ki s svojim delovanjem opolnomoča in povezuje akterje na področju kulture, kreativnosti in izobraževanja, spodbuja ustvarjalni preplet različnih disciplin in uporabo novih tehnologij ter omogoča souporabo javne infrastrukture in prenos znanj.

"Nagrada Eurocities je priznanje številnim ljudem, ki so sodelovali pri nastanku, razvoju in današnjem življenju RogLaba. RogLab je model povezovalne organizacije, ki poskuša odgovoriti na potrebe ustvarjalcev, ki se soočajo z izzivi globalizacije, digitalizacije in skokovitega tehnološkega razvoja. Je medisciplinarni prostor, kjer se v skupnih projektih lahko srečajo stripovski avtorji in elektroiženirji, modne kreatorke in gibalno ovirani novopečeni modni navdušenci, otroci in urbani planerji, kleklarice in milenijci," je povedala vodja RogLaba Meta Štular.