Sveže

Sobotnice: Ustvarjanje recikliranih svetilk

Izvaja: Trije Kosi

17.12.2016

Imaš mogoče doma kakšno staro lučko, ki ti je pomenila več kot sonce, a se je pokvarila? Prinesi jo v RogLab v soboto 17. decembra ob 10.00 in se nauči, kako izdelati novo reciklirano svetilko! Dobil boš veliko uporabnih nasvetov o popravilu luči, naučil pa se boš tudi številnih trikov o redizajnu virov svetlobe. Ni dvakrat za reči, da se ne boš počutil kot profesionalni oblikovalec luči, saj boš svojo pokvarjeno luč, ki ji ni bilo pomoči, redizajniral in narfriziral prav - ti!


Ljubljanske zime so lahko res temačne. Zato te dni Goethejev vzklik "Več luči!" nemalokrat jemljemo kar dobesedno. V zimskem času, ko naša telesa hlastajo po vitaminu D in poletni toploti, namreč dejansko potrebujemo veliko več svetlobe, pa četudi umetne. Kako naj se torej v tem času dokopljemo do svetlobe, toplote in ugodja? Hja, najlažje tako, da se z nečim zaposlimo! S čim bi se pa lahko najbolj smiselno zaposlili v temnem in hladnem času? Kaj pa če iz starih zarjavelih lučk ustvarimo nekaj novih svetilk? 


Ti si tisti, ki se bo domislil idej o novih dizajnih svetilk, mi v RogLabu bomo pa priskrbeli vse potrebne materiale. Imamo recimo veliko pokvarjenih lučk, ki bi jih ti lahko obdelal. Če želiš, lahko pa tudi prineseš kakšno staro luč od doma in jo pri nas nanovo oblikuješ. Ali pa narišeš skico svoje sanjske lučke in jo potem na delavnici izdelaš! Kaj praviš? To se sliši kul, a ne? Saj se boš v vsakem primeru naučil izdelati reciklirano električno svetilko s pomočjo risanja, oblikovanja, lepljenja, rezanja itd. Večinoma boš uporabljal laserski rezalnik in preprosta orodja, kot so izvijači in klešče-kombinirke, poleg tega pa še kakšno lepilo, vijake in matice.


Čeprav se ne boš naučil, kako potovati s svetlobno hitrostjo, si lahko prepričan, da je ta delavnica svetlobna leta od dolgčasa. Pa še nekoliko pustolovska je! Zakaj? Ker se ne boš ukvarjal le z oblikovanjem kul svetil, ampak tudi s tem, kako ukrotiti elektriko! Ne boš samo razstavljal in sestavljal kovinskih in pleksi delov svetilk, ampak se boš veliko naučil tudi o električnem toku, kratkih stikih in električnih kablih. Ne boš primerjal samo različna počutja in vzdušja, ki jih lahko pričarajo odtenki svetlobe, ampak boš primerjal tudi voltno napetost, wattno moč, ekološko učinkovitost, življenjsko dobo in ustvarjeno toploto različnih električnih žarnic.


Te zanima kaj boš odnesel z delavnice domov? Ja kaj le - svojo super-duper reciklirano luč seveda! :)


Pridi torej v RogLab, kjer so ljubljanske zime svetlejše!

 

Datum: 17. december od 10.00 do 13.00
Starost: od 8 let naprej

Trajanje: 3 ure

Število udeležencev in udeleženk: 10

Cilj: izdelati električno luč

Dejavnosti: risanje, oblikovanje, lepljenje

Pridobljena znanja: osnove oblikovanja in delovanja električnih luči

Material: pleksisteklo, kovine, električni kabli

Orodje: laserski rezalnik, vroče lepilo, vijaki

Mentorji: Hedvig af Ekenstam, Vanja Gortnar, Tomo Per

Prijava in informacije: Zaradi omejenega števila mest je potrebna predhodna prijava. V primeru odjave nam to prosim sporočite do četrtka, 15. decembra, da lahko mesto ponudimo drugim otrokom. Delavnica je brezplačna, za prigrizek bo poskrbljeno. Če imate dodatna vprašanja, nam pišite na: delavnica@roglab.si.