Sveže

Mesto prihodnosti

V sodelovanju z OŠ Toneta Čufarja in revijo Stripburger

04.05.2016

Od aprila do julija ob četrtkih popoldne v RogLabu gradimo Mesto prihodnosti z mladimi izdelovalci in izdelovalkami z Osnovne šole Toneta Čufarja. Mesto, ki ga v prihodnosti vidijo otroci, ni ne pametno ne trajnostno, pa tudi ne zeleno. V mestih na Zemlji namreč ostanejo le še reveži, medtem ko se premožni Zemljani preselijo na druge planete. Otroci so pod mentorstvom stripovskega avtorja in lutkarja Andreja Štularja izdelali story board, ki je osnova za izdelavo arhitekturnih elementov in likov s pomočjo 3D-tehnologij. S podporo hišnih tehnikov izdelujejo maketo, v prostem času pa s telefoni snemajo resnične mestne zvoke. Scenografijo in posamezne elemente bodo na koncu uporabili pri ustvarjanju stop motion filma pod mentorstvom animatorke Andreje Goetz. Film in instalacija bosta jeseni predstavljena na razstavi ob 55-letnici OŠ Toneta Čufarja.
 

Za sodelovanje in spodbudo pri razvoju projekta se še posebej zahvaljujemo učiteljicama Majdi Jurkovič in Niki Bobič. 

Foto: RogLab

Foto: RogLab

Mentorji
 

Andreja Goetz je študirala vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala na temo avtorskega animiranega filma z naslovom Knjiga te čaka. Poišči jo! Od leta 2009 deluje v okviru društva za izvajanje filmske vzgoje Slon, kjer vodi in organizira delavnice animiranega filma za otroke in mlade. Kot avtorica besedila o optičnih igračah je sodelovala pri nastanku učbenika za animirani film Animirajmo!, ki ga je leta 2016 izdal Zavod RS za šolstvo. Poleg mentorstva včasih prevzame tudi vlogo ustvarjalke animiranih filmov in tudi sama ustvari kakšno animacijo.
 

Andrej Štular je ustvarjalec, ki enakovredno prepleta področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Deluje v okviru Lutkovnega gledališča Nebo in stripovske revije Stripburger. Poleg razstavljanja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji je s svojimi deli sodeloval že na številnih mednarodnih festivalih. Izdal je pet samostojnih stripovskih albumov: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem! (2011), Bežimo, svet se podira! (2014) in Kronike (2015). Redno deluje kot mentor ustvarjalnih delavnic. Za svoja dela je prejel več nagrad.