Sveže

ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA!

Ustvarjalnica z nagrajenkami in nagrajenci natečaja

09.05.2015

Živel strip! Živela Animacija! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine. Organizirata ga italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. Na natečju je letos sodelovalo rekordnih 608 učencev in dijakov. Šest prvo nagrajenih si bo v RogLabu izdelalo stripovske majčke.

Nagrajeni strip avtorice Stele Balut

Nagrajeni strip avtorice Stele Balut

 

Natečaj, katerega namen je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in branja, je v zadnjih letih posegel tudi na polje animiranega filma ter se za letošnjo edicijo preimenoval iz Živel strip! v Živel strip! Živela Animacija! Skozi natečaj vsako leto predstavimo slovenskega in italijanskega avtorja s področja stripa in/ali animacije. Letos ob deseti izdaji v Sloveniji, pa smo v navdih ponudili dela kar štirih avtorjev: stripavtorja mlajše generacije Davida Krančana in mednarodno priznane avtorice animiranih filmov Špele Čadež, italijanske animatorke Magde Guidi ter eminence italijanskega avtorskega stripa in karikature Renata Calligara. Njihova dela so bila predstavljena tudi na razstavah v Pordenonu in Celju. 

 

Na natečaj je letos prispelo rekordno število del: 564 stripovskih del je ustvarilo 608 učencev in dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 42 osnovnih in 8 srednjih šol ter 8 posameznikov. 85 avtorjev je ustvarilo 25 animacij, sodelovalo je 5 osnovnih šol in 1 srednja šola, prejeli pa smo tudi 3 prijave posameznikov. Na natečaju je sodelovalo tudi 200 učencev in dijakov iz Furlanije-Julijske krajine.

 

Žirija v sestavi: David Krančan (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka) in  Paola Bristot (predsednica združenja Vivacomix) se je sestala 29. marca 2015 in izbrala nagrajence ter se zopet odločila, da bo podelila tudi (posebna) priznanja.

Nagrajenci in nagrajenke

 

# Strip

 

Glavne nagrade - knjižni kupon za 200 eur in delavnica izdelave stripovske majice so prejeli: 

1.  Ana Štular: Bojevnica, OŠ Simona Jenka, Kranj, 2. r, mentor: Andrej Štular

2.  Ožbej Šilc: Pekel, OŠ Simona Jenka, Kranj, 7. r, mentor: Zmago Puhar, 14 str.

3.  Julija Meško: Pilotka in njeno letalo – preoblikovalo, SŠOM, Maribor, 3 l., mentor: Denis Fras

4.  Pietro Terenzani, Samuel Lahey: Teke teke, Scuole Media Valussi, 1. a, mentorica: Fulvia Spizzo

5.  Alessio Rizzo: Il fu King Kong, Liceo artistico E. Galvani, 5 e, Pordenone, mentor: Edi Zanet

 

Priznanje – delavnica izdelave stripovske majice (9.9.2015) in 3 knjižice Zverinice iz Rezije v stripu
1.  Uršula Krkoč: Premalo prstov, OŠ Danila Lokarja, Ajdovščina, 2. r., mentorica: Anuša Blažko

2.  Stela Balut: Pri kosilu, OŠ Danila Lokarja, Ajdovščina, 1. r., mentorica: Anuša Blažko

3.  Nika Škrlj: Grdina in snežakov nos, OŠ Antona Žnideršiča, Ilirska Bistrica, 6. r., mentorica: Helena Pirih Rosa
 

Posebno Priznanje – stripovske izdaje iz Stripburgerjevega programa
1.  Barbara Švigelj: Če bi …, srednja šola, 3. letnik – celoletna naročnina na Stripburgerjeve izdaje

2.  Samo Fučka: Na jug, OŠ Dobravlje, 9. R., mentorica: Sonja Makuc - izbor 5 izdaj Stripburgerja

 

# Animacije

 

1.  Nik PotočnikRiba, SŠ, 2. letnik, prod.: Ciril Murnik, JSKD & KUD Marnie film
Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za celoten program mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

2.  OŠ Danile Kumar (Karin Barašin & Voranc Bricelj & Julija Cerar & Terra Ferro Seliškar & Krištof David Komelj & Hana Marc & Filip Merzel & Mija Štupica & Neža Zamuda), 3. r., Ljubljana: Kvaršarček,   mentorica: Tanja Jankovič
Druga nagrada je DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2015 v Ljubljani.

3.  OŠ Vodice (Tina Debevc & Eva Rozman & Klavdija Podgoršek & Urška Gubanec & Urša Lončar & Alenka Letnar): Opica, 9. r., mentorja: Darinka Klopčič & Peter Gaber
Tretja nagrada je DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2015 v Ljubljani

 

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL.
Koproducenti: Trubarjeva hiša literature, RogLab.
Podporniki: Program Foruma Ljubljana sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.