Sveže

Pripomočki za pOSEBNE prijatelje

Izvaja: Smetumet

19.12.2015

Na Sobotnici 19. decembra bo društvo Smetumet bo združilo moči z otroki, ki želijo izvedeti več o posebnih in osebnih potrebah svojih plišastih igračk in poiskati najboljše rešitve pripomočkov za igrače z  gibalno ali senzorno oviranostjo. Ustvarjalnica bo potekala v Muzeju za arhitekturo in obikovanje s pričetkon ob 10.00.

 

Foto: KED Smetumet

Foto: KED Smetumet

 

Ljudje smo različni in prav tako so lahko različne tudi naše igrače. Medvedku brez noge bomo izdelali berglo ali protezo, če zajček slabo vidi, mu bomo naredili očala, barbika na invalidskem vozičku pa morda potrebuje dežni plašč … Takšni pripomočki so zelo uporabni, nobenega razloga pa ni, da ne bi bili tudi lepi in modni. Za izdelavo bomo uporabili odpadne in presežne materiale: blago, oglaševalske cerade in les.
 

Namen ustvarjalnice je, da prek igre razbijamo tabuje in stereotipe, spoznamo svoje raznolike sposobnosti in z empatičnim odnosom ter pozitivno identifikacijo sprejemamo različne pOSEBNE potrebe.
 

Otroci naj na delavnico prinesejo svoje plišaste in druge igračke.
 

Starost: 4–12 let
 

Trajanje: 3 ure
 

Cilj: opremiti igrače s pripomočki za uporabnike z gibalno in senzorno oviranostjo.
 

Dejavnosti: izdelava bergel, plaščev in očal za plišaste igračke, pogovor in ugotavljanje posebnosti ter potreb igračk in oblikovanje njim primernih pripomočkov, spoznavanje pOSEBNIH prijateljev – recikliranih igrač s posebnimi potrebami.
 

Pridobljena znanja in kompetence: spoznavanje različnih oblik gibalne in senzorne oviranosti, spoznavanje pripomočkov, potrebnih za samostojno življenje oseb s senzorno in gibalno oviranostjo, spoznavanje poimenovanj, iskanje rešitev za izdelavo in uporabo različnih pripomočkov, oblikovanje in kreiranje, osnove šivanja, izrezovanje, osnove krojenja, spoznavanje delovanja 3D-tiskalnika.
 

Pripomočki in material: pribor za ročno šivanje, šivalni stroj, 3D-tiskalnik, vezana plošča, pleksisteklo, odrezki blaga in oglaševalskih cerad.

 

Predznanje: ni potrebno.

 

Mentorici: Maja Rijavec in Alenka Kreč Bricelj

 

Prijava in informacije: Delavnica je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest je potrebna predhodna prijava na: delavnica@roglab.si.

 

Za prigrizek bo poskrbljeno!