Sveže

Animirani film kolo

Zgodba najstarejšega lesenega kolesa z osjo

11.02.2015

Animirani film Kolo je rezultat niza ustvarjalnic, ki so jeseni 2014 potekale v RogLabu. Otroci z Osnovne šole Tone Čufar so se poglobili v zgodbo najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu, ki ga hrani Mestni Muzej v Ljubljani. Pod mentorstvom umetnikov, kustosinje in učiteljic, so otroci izdelali domišljijsko zgodbo o tem, kako je pred 5200 leti kolo nastalo, in jo reaizirali v animiranem filmu.

 

Skozi proces dela so otroci spoznali uporabnost digitalnih izdelovalniških tehnologij v povezavi s kulturno dediščino. Najprej jih je z zgodbo kolesa seznanila kustosinja za prazgodovino Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja in jim predstavila območje Ljubljanskega barja, kjer je bilo kolo izkopano. Za tem so s svojim delom nadaljevali v RogLabu, kjer so pod mentorstvom stripovskega avtorja Andreja Štularja izdelali story board, v katerem so narisali domišljijsko zgodbo o življenju ljudi, ki so pred 5200 leti izumili kolo.

V nadaljevanju so predmete in junake svoje zgodbe prenesli v digitalno obliko in izrezali motive z laserskim rezalnikom. Takrat se jim je pridružil še stripovski avtor Matej Lavrenčič, ki je otroke vodil skozi izdelavo stop-motion filma o kolesu. Na koncu so z glasbenikom Tomažem Gromom izdelali zvočno opremo filma.

 

Foto: Manca Juvan