Sveže

Mednarodna delavnica DESIGN (dis)ABILITY

V sodelovanju z Open Style Lab, MIT

30.03.2015

Produkcijski center RogLab v Ljubljani in Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) organizirata mednarodno sodelovalno delavnico DESIGN (DIS)ABILITY, ki se osredotoča na modno oblikovanje, gibalno oviranost in asistenčno tehnologijo. Potekala bo v Ljubljani od 30. marca do 3. aprila 2015. V petek, 3. aprila, bo ob 18.00 v Mestnem muzeju v Ljubljani potekal pogovor Moda, tehnologija in gibalna oviranost kjer bodo rezultati enomesečnega delovnega procesa in ljubljanske delavnice tudi javno predstavljeni.

 

Ozadje delavnice
Delavnica je del projekta DESIGN (DIS)ABILITY, ki ga je zasnoval Zavod Culturemaker in smo ga v  RogLabu začeli izvajati spomladi 2014 z mednarodnim Kreativnim izzivom. Projekt odpira pereča vprašanja na navidezno frivolnem področju modnega oblikovanja. Kaj je popolno telo? Kaj so stranski učinki modne industrije? Ali lahko asistenčne tehnologije presežejo medicinski diskurz? Kako lahko moda prispeva h kulturni enakopravnosti gibalno oviranih ljudi?

Namen delavnice, ki jo organizirata RogLab in Open Style Lab, je izdelati modne dodatke v sodelovanju z gibalno oviranimi uporabniki in uporabnicami. Devet udeležencev in udeleženk je en mesec pred prihodom v Ljubljano začelo z intenzivnimi pripravami v spletni učilnici, kjer so se seznanili s potrebami uporabnikov in uporabnic, s principom oblikovanja po meri uporabnika (user-centered design) in načini vključevanja nosljive tehnologije v oblačila in dodatke. Izziv za sodelujoče je oblikovanje estetskih in hkrati funkcionalnih modnih dodatkov. Pod večdisciplinarnim mentorstvom skupine strokovnjakov in strokovnjakinj za modno oblikovanje in inženiring bodo izdelali funkcionalne prototipe, pri tem pa uporabili različne tehnike proizvodnje in programirali elektroniko za nosljivo tehnologijo. 
 

Uporabniki in uporabnice
Delavnico smo zasnovali zaradi resnične potrebe skupine uporabnikov in uporabnic, ki sovpada s krizo modne in tekstilne industrije ter z vse večjo dostopnostjo digitalnih produkcijskih orodij. Lokalne gibalno ovirane populacije morda niso dovolj številne, da bi predstavljale dobičkonosno tržno skupino za modno industrijo. Vendar pa lahko izdelki za posebne ciljne skupine ob upoštevanju potenciala globalnega trga pomenijo zanimivo tržno nišo. Poleg tega lažji dostop do potrebnih digitalnih orodij omogoča hitrejšo in cenejšo izdelavo prototipov v manjšem obsegu.

V središču delavnice DESIGN (DIS)ABILITY so uporabnikove potrebe in izkustvo. Trije gibalno ovirani prostovoljci in prostovoljke, Katarina Milićević, Tanja Pirnat in Silvo Mehle, sodelujejo v vseh fazah delavnice – od snovanja prvih idej pa vse do testiranja in končne izdelave prototipov.

 

Mentorici in mentor

Mentorici in mentor: Dr Grace Teo, William Li, Sanja Grcić

Mentorici in mentor: Dr Grace Teo, William Li, Sanja Grcić

 

Dr. Grace Teo je soustanoviteljica Open Style Laba. Med pripravo doktorske disertacije iz zdravstvenih znanosti in tehnologije na MIT je za ustanovitev Open Style Laba prejela MIT štipendijo za javne storitve. S številnimi partnerji – modnimi blagovnimi znamkami, mrežami za rehabilitacijo in tehnološkimi podjetji – želi v modno oblikovanje vnesti načela oblikovanja po meri uporabnika in univerzalnega oblikovanja ter ponuditi platformo za komunikacijo med zdravstveno in modno industrijo. Grace je po rodu iz Singapurja, kjer je na Tehnični univerzi Nangyang pridobila naziv diplomirane inženirke. Doktorski študij je nadaljevala v Bostonu. Trenutno predava na oddelku za elektroinženiring in informatiko ter na inštitutu za zdravstveni inženiring na MIT.

 

William Li je doktorski študent in soustanovitelj in predsednik Kluba za asistenčno tehnologijo na MIT. Skupaj z dr. Grace Teo sta poučevala predmet Načela in praksa asistenčne tehnologije (PPAT), pri katerem skupine študentov oblikujejo naprave za asistenco hendikepiranim uporabnikom in uporabnicam. Projekti PPAT vključujejo npr. aplikacijo za iPhone, ki slepim omogoča zaznavanje barv in vzorcev oblačil, ter posebej prilagojeno žlico za osebe s poškodovano hrbtenico, ki jim omogoča lažje uživanje tekoče hrane.

 

Sanja Grcić je soustanoviteljica in predsednica društva SOTO, društva za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil. Je mednarodno priznana modna oblikovalka, ki jo poznamo tudi po uspehu v New Yorku s podjetjem Firma by Sanja. V svojem delu reflektira družbeno dogajanje ter poudarja pomembnost tradicije in obrti. V svoje kolekcije rada vključuje kulturne predmete, ki imajo značilen pomen, npr. gorenjsko avbo (zgornji del narodne noše), borosanke (sandali, ki so jih nosile delavke v socializmu) in Kekčevo pokrivalo.

 

Organizatorji: RogLabOpen Style LabMuzej in galerije mesta Ljubljane
Podporniki: Mestna občina LjubljanaVeleposlaništvo ZDA v SlovenijiMIT
Partnerji: Zavod Culturemaker, YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Slovenski etnografski muzej, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani 
Medijski pokrovitelj razprave: VideoLectures.NET
Sponzorji: City Hotel LjubljanaParsons School of DesignUC San Diego Communication Department, Bema Fabrics (Svet metraže)Tiskarna Grafos, Čevljarstvo Peta

Zahvale: Biserka Kadak Jurak – Modelling studio, Julijana Markovinović, Anka Štular, Tomaž Lampe, Tomaž Draž, Mustajbašić Tufik, Alenka Milovanović, Milojka Popović