Sveže

ŽIVEL STRIP 14!

Organizirata Viva Comix in Stripburger, izvaja RogLab

19.04.2014

RogLab tudi letos omogoča sedmim udeležencem natečaja Živel strip! izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v soboto, 19. aprila 2014. Delavnico bo vodil David Krančan. Utrinke z lanskoletne ustvarjalnice si lahko ogledate tukaj, rezultate letošnjega ustvarjanja pa pridite občudovati v soboto okoli 14. ure.

Glasbena prenova mesta. Avtor stripa: Kazimir Plesničar, OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana.

Glasbena prenova mesta. Avtor stripa: Kazimir Plesničar, OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana.


Živel strip! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine, ki ga organizirata italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. V natečaju vsako leto predstavimo enega slovenskega in enega italijanskega stripovskega avtorja tako, da njune like iz stripov ponudimo udeležencem v navdih. Letos sta v glavnih vlogah nastopala Pojoči kralj, ki ga je zrisala Kaja Avberšek, in Skrivnostna krogla italijanskega stripavtorja in grafika Stefana Riccija. Slednji je ta lik ustvaril posebej za ta natečaj. Nagrade prispevajo revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.

Za letošnji natečaj je 425 stripovskih del ustvarilo 484 učencev in dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 46 osnovnih in srednjih šol. 11 osnovnošolcev in 1 dijak je ustvarilo 3 animacije, od teh sta 2 nastali v šolah.

Žirija, ki so jo sestavljali: Kaja Avberšek (avtorica), Paola Bristot (profesorica in predsednica združenja Viva Comix), Igor Prassel (direktor festivala Animateka), Katerina Mirović (članica uredništva revije Stripburger), je nagrajence izbrala 28. marca.

Razstavo del udeležencev in udeleženk natečaja si lahko do 9. maja ogledate v Trubarjevi hiši literature. Razstava Skrivnosti in risani zvok, ki prikazuje izbor del iz opusov Kaje Avberšek in Stefana Riccija, je do 5. maja je na ogled v Gorenjskem muzeju.

Majice delno sponzorira podjetje Euroton.