Sveže

OpenMuseums

Ustvarjalne delavnice z nadarjeno skupino otrok z OŠ Tone Čufar

01.09.2014
RogLab sodeluje v projektu »odprtih« muzejev OpenMuseums z nizom ustvarjalnic, kjer otroci spoznavajo uporabnost digitalnih izdelovalniških tehnologij v povezavi s kulturno dediščino.

Skupina učenk in učencev z Osnovne šole Tone Čufar obravnava najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, ki ga hrani Mestni muzej. Otrokom je zgodbo kolesa predstavila kustosinja za prazgodovino Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja.
Otroci sedaj z učiteljicama Majdo Jurkovič in Niko Bobič v razredu raziskujejo obdobje prazgodovine in območje Ljubljanskega barja, kjer je bilo kolo izkopano. Za tem bodo s svojim delom nadaljevali v RogLabu, kjer bodo pod mentorstvom stripovskega avtorja Andreja Štularja izdelali story board, v katerem bodo narisali domišljijsko zgodbo o življenju ljudi, ki so pred 5200 leti uporabljali kolo, si zamislili, kako se je znašlo na Ljubljanskem barju, ipd. 
V nadaljevanju bodo predmete in junake svoje zgodbe prenesli v digitalno obliko in izrezali motive z laserskim rezalnikom. Takrat se jim bosta pridružila še dva mentorja – stripovski avtor Matej Lavrenčič, ki bo otrokom pomagal izdelati stop-motion film o zgodbi kolesa in glasbenik Tomaž Grom, s katerim bodo izdelali zvočno opremo filma. Rezultati projekta bodo kmalu objavljeni na spletu, film pa bo na uporabo tudi v didaktične namene.

Projekt poteka v sodelovanju z revijo Stripburger / Forum Ljubljana.

Projekt OpenMuseums je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013  iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Partner projekta je Mestna občina Ljubljana.
 
Foto: Matevž Paternoster

Foto: Matevž Paternoster