Sveže

3D digitalno modeliranje: Grasshopper

Organizira RogLab, izvaja POTI-POTI.org

16.10.2014

V mesecu oktobru bo v RogLabu potekalo izobraževanje za hitro 3D modeliranje s programom Grasshopper. Prva stopnja bo potekala v četrtek, 16. oktobra, od 17:00 do 20:00, druga stopnja pa v četrtek, 23. oktobra, ob istem času. Vabljeni k prijavi!

Grasshopper je urejevalec z grafičnim algoritmom, ki nudi potrebna orodja za pretvorbo Rhinocerosa v parametrično programsko opremo, s katero lahko razvijamo kompleksnejše projekte na bolj intuitiven in pregleden način. Temelji na vzorcu objektno orientiranega programiranja (OOP), po katerem proizvode združimo v nize gradnikov glede na lastnosti in obnašanje. Omogoča takojšnje prilagajanje in kratkoročno spreminjanje projekta, enostavno in hitro upravljanje kompleksnih informacij, ustvarjanje, testiranje in ocenjevanje več rezultatov ter nudi optimalne oblikovalske rešitve. Grasshopper je idealen program za enostavno oblikovanje z novimi digitalnimi tehnologijami: CNC stroji, 3D-tiskalniki, itd.

Grasshopper je brezplačen vtičnik za program Rhinoceros, ki ne zahteva predznanja s področja programiranja ali uporabe skriptnega jezika. Naložite si ga lahko na spletni strani www.grasshopper3d.com.


Splošne informacije:
Cilj: razumevanje načel objektno orientiranega programiranja in njegovega izvajanja znotraj parametričnega in generativnega oblikovanja s programom Rhinoceros in z urejevalcem z grafičnim algoritmom Grasshopper
Ciljna publika: arhitekti, oblikovalci in industrijski oblikovalci, oblikovalci nakita, pomorski, letalski in avtomobilski inženirji, in vsi, ki se poklicno ukvarjajo z razvijanjem lastnega parametričnega in generativnega dizajna in bi radi spoznali njune možnosti za avtomatizirano personalizacijo
Delovni jezik: angleščina s slovensko govorečim asistentom
Delovni material: udeleženci morajo imeti lasten prenosni računalnik z naloženim programom Rhinoceros in urejevalcem Grasshopper
Število udeležencev: od 4 do 7 oseb
Posebna ponudba in ugodnosti: tisti, ki se vpišete na 1. in 2. stopnjo, ste upravičeni do brezplačne pomoči pri modeliranju v okviru Odprtih terminov - pridobite mesečno članstvo v RogLabu.

Informacije in prijave:
- za prijavo je potrebno izpolniti prijavni obrazec za vsako stopnjo posebej
- za podrobnejše informacije pišite na info-slo@poti-poti.org, kličite na 068 123 591 ali se oglasite na ponedeljkovem Odprtem terminu v RogLabu.


1. stopnja: uvod v parametrično oblikovanje z objektno orientiranim programiranjem z Grasshopperjem za Rhino

Cilj: osvojiti osnovna znanja parametričnega oblikovanja in objektno orientiranega programiranja ter izdelali svojo prvo parametrično odzivno grafično aplikacijo.
Vsebina tečaja:
1.1. Povezava Grasshopper-Rhinoceros
1.2. Osnovni pojmi parametričnega oblikovanja
1.3. Objektno orientirano oblikovanje
1.4. Učne ure objektno orientiranega oblikovanja
1.5. Metode objektno orientiranega oblikovanja
1.6. Prva definicija z Grasshopperjem
Specifične informacije:
Cena: 45,00€
Datum: 16.10.2014
Prijava: izpolnite prijavni obrazec
Predhodno znanje in izkušnje: zaželene so izkušnje z okoljem Rhinocerosa in njegovimi orodji za 3D modeliranje.


2. stopnja: poglobljeno spoznavanje objektne strukture Rhina in kombiniranje več komponent Grasshopperja

Cilj: dodatno razumevanje objektov Rhinocerosa, poglabljanje v njihovo strukturo in upravljanje z več med seboj povezanimi komponentami Grasshopperja. Ob koncu delavnice bodo udeleženci znali razviti bolj kompleksne parametrične aplikacije.
Vsebina tečaja:
2.1. Primerjava med elementi objektno orientiranega oblikovanja in elementi Grasshopperja in Rhina
2.2. Grasshopperjeve komponente
2.3. Razumevanje skalarnih komponent
2.4. Razumevanje list in vektorjev
2.5. Ustvarjanje krivulj
2.6. Ustvarjanje površin
Specifične informacije:
Cena: 45,00€
Datum: 23.10.2014
Prijava: izpolnite prijavni obrazec
Predhodno znanje in izkušnje: izkušnje z okoljem Rhinocerosa in njegovimi orodji za 3D modeliranje so močno zaželene. Predhodna udeležba na 1. stopnji je nujna.