Sveže

Spominki za muzejske trgovine - Delavnica

Izvajata roglab in NTF

10.06.2013

Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete UL so razvili izvirne spominke na temo Emone. In ob pomoči tehnologov RogLaba jih bodo tudi sami izdelali. Na ogled in v nakup jih postavijo z razstavo Spominjam se ...

Ogrlica Tine Gorkič

Ogrlica Tine Gorkič


Projekt oblikovanja spominkov za muzejske trgovine je spodbudila izjemna, dvatisočletna obletnica Emone, rimske naselbine, na temeljih katere se je razvila današnja Ljubljana. Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil so pod mentorstvom Marije Jenko, Karin Košak, Elene Fajt in Tanje Kočevar na temo Emone razvili izvirne spominke – modne dodatke, ki jih bodo izdelali ob pomoči tehnologov RogLaba. Svoje zamisli so prilagodili tehnologiji, primerni za izvedbo na trirazsežnostnem tiskalniku, CNC rezkalniku ter vezilnem stroju.

Napredna orodja spodbujajo drugačen pogled na spominke, porajajo sveže zamisli za njihovo oblikovanje in rabo. Sodobni materiali (tudi tekstil!) omogočajo kreativno ustvarjanje sodobnega nakita in drugih modnih dodatkov, ki v navezavi s spominom, preteklostjo pridobijo večplastnost, pripoved in pomen, kar je bistveno za celovitost vsakega ornamenta.

Programsko opremo za vezilni stroj je delno sponzoriralo podjetje Singer Service d.o.o.