Sveže

Izvezi svoj monogram

24.12.2012

Prav gotovo imate doma shranjen kakšen robček svojih prednikov z vezenino. Še ne tako daleč nazaj so skrbne gospodinje na posteljnino, kuhinjske krpe in brisače vezle monograme, tj. kratico/šifro/znak, sestavljen iz enega, dveh ali več povezanih/prepletenih črk, ki označuje lastnika. V RogLabu lahko udeleženci spoznajo osnovne tehnike vezenja in šivanja, pri čemer si bodo pomagali tudi z vezilnim strojem. Vabljeni na delavnico vezenja, v soboto, 5. januarja, od 11:00 do 12:30.

 

S sodobnim in ustvarjalnim pristopom mladih mentoric Katje in Tjaše bodo otroci izvedeli, kaj sploh je vezenje, spoznali različne primere vezenin in se preizkusili v vezenju s pomočjo vezilnega stroja.

 

Naučili se bodo, kaj je monogram, kako je nastal in kako si lahko iz imena zamislijo svoj monogram. Na osnovi skice bodo s pomočjo mentoric zasnovali svoj monogram, skrojili izdelek, ga zarobili oz. obšili in izvezli na vezilnem stroju.

 

Otroci bodo svoje monograme vezli na robčke, rutke ali prtičke, ki jih bodo izdelali na delavnici, kjer bodo dobili tudi ves material. Če želite označiti svoje najljubše oblačilo, ga seveda prinesite s seboj – že ob prijavi pa se posvetujte z mentoricama, da bo material zagotovo primeren za vezilni stroj.

 

Mentorici Katja Richter in Tjaša Žgalin sta študentki podiplomskega študija na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s katero smo delavnico tudi pripravili.

 

Predznanje:
Ni potrebno.

Starost udeleženk in udeležencev:

Na delavnico bomo predvidoma sprejeli 8 otrok, starih od 8 do 14 let. 

 

Prijava:
Na delavnico se je potrebno prijaviti. Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Prispevek za stroške delavnice je 5 EUR, ki jih plačate ob prihodu. O morebitnem neprihodu nas obvestite najkasneje en dan pred delavnico.


Prijave in informacije: urska.jurman@ljubljana.si