Prototipi

RogLab open: aktivno staranje

Rezultati natečaja

13.10.2019

Na natečaj RogLab Open: Aktivno staranje, ki obravnava težave oseb, starejših od sedemdeset let, z iskanjem družbeno koristnih rešitev za omogočanje aktivnega in samostojnega življenja, je prispelo 30 projektov z vsega sveta, na mednarodni delavnici pa smo razvili štiri prototipe, ki jih je izbrala strokovna komisija.

Foto: Branko Čeak

Foto: Branko Čeak

 
Žirija, ki so jo sestavljali Meta Štular (vodja RogLaba, samostojna kulturna menedžerka na področju kreativnih industrij, prejemnica nagrade za inovativnost, ki jo podeljuje mreža Eurocities), Maja Vardjan (kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter sokustosinja bienalov oblikovanja BIO 24 in 25), Jure Miklavc (ustanovitelj Studia Miklavc, izredni profesor na ALUO, prejemnik številnih mednarodnih in nacionalnih nagrad, npr. nagrade red dot in nagrade Prešernovega sklada), Mojca Mihailovič - Škrinjar (ekonomistka, svetovalka za oblikovalsko razmišljanje in strateški razvoj poslovnih idej, prejemnica nagrade Design Management Value Award 2016 v okviru KCDM) in Maja Kržišnik (umetnostna zgodovinarka, direktorica Informacijsko-dokumentacijskega centra za oblikovanje pri GZS (1988–2006), nekdanja predavateljica na NTF in FD), je za nadaljnji razvoj izbrala 5 projektov, od katerih so se 4 udeležili mednarodne delavnice.
 
Avtorji idejnih predlogov, ki so prepričali strokovno komisijo natečaja, so vse od izbora v sodelovanju z lokalnimi mentorji in drugimi strokovnjaki pilili idejne zasnove, preizkušali začetne prototipe ter z Mojco Mihailovič Škrinjar pridobivali znanje s področja oblikovalskega mišljenja, razvoja poslovnih modelov in tržnega pozicioniranja.
 
Ob začetku delavnice so avtorji s strokovnima sodelavkama Barbaro Goričan in Matejo Slapnik iz Slovenske filantropije na lastni koži izkusili različne težave, ki pestijo starostnike, in se vživeli v izkušnjo bivanja v starejšem telesu. Empatično razmišljanje je udeležencem nato pomagalo pri upoštevanju različnih prilagoditev začetnih zamisli pri razvoju v prototipe, ki bodo starostnikom resnično koristili.
 
Strokovna vodila je podala tudi Alenka Plemelj, predavateljica z oddelka za delovno terapijo in ergonomijo na Zdravstveni fakulteti, ki je poskrbela, da prototipi spoštujejo različna pravila dobre prakse. Avtorje je na primer opozarjala na težave z upadom mišične moči, pešanjem fine motorike in različnih čutil ter manjšo gibljivostjo sklepov in z njo povezanim omejenim dosegom. Prostovoljca Milena Dimec in Uroš Stanič sta preizkusila vse prototipe in dodatno svetovala avtorjem s svojimi zamislimi za izboljšave.
Produkcija: RogLab (Muzej in galerije mesta Ljubljane)
Koproducent: Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje
Partnerji projekta: Mednarodni grafični likovni center, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
 
Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Platformo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.