Prototipi

Roglight

rezultati natečaja

22.05.2017

RogLab je v februarju 2017 razpisal natečaj ROGLIGHT, kreativni izziv, namenjen oblikovanju sestavljivih svetilk oz. senčnikov za izdelavo z laserskim rezalnikom. 12 izbranih natečajnikov je dobilo priložnost, da so svoje ideje v RogLabu spremenili v otipljive prototipe, 8 izbranih del pa se je v drugem krogu natečaja potegovalo za nagrade.

 

Iskane lastnosti izdelka:
- izdelava z laserskim rezalnikom
- sodobno oblikovanje
- vir svetlobe: LED-sijalka
- sestavljivost

Pravila izdelave in priporočeni materiali:
- priporočeni materiali: les/vezana plošča, papir/karton/valovita lepenka, g-plast, pleksi steklo, guma
- izdelava z laserskim rezalnikom iz največ 10 plošč dim. 30 x 50 cm, debeline do 5 mm
- sestavljiva brez vijačenja in lepljenja, z uporabo zatičev in s prepogibanjem
- nesestavljen izdelek mora omogočati ploščato pakiranje
- predviden način pritrditve sijalke in električnih delov

 

Namen natečaja RogLight je bil spodbujanje ustvarjalne rabe laserskega rezalnika, a z iskanjem dobre ideje ter oblikovno in uporabno dovršene rešitve za zložljivo lučko. Podana izhodišča so bila preprosta, saj RogLab kot vsak pošteni FabLab podpira nizek vstopni prag v ustvarjalni proces. Rezultati natečaja spominjajo na že kdaj videne rešitve, kar je v obilju obstoječih izdelkov na trgu nepresenetljivo, predvsem pa se tudi povsem izvirnim zamislim zgodi, da so dvojnike dobile že davno pred svojim obstojem. Bistveni so izzivi. Z vsakim korakom se razmišljanju odpirajo nove poti, z vsako predlagano rešitvijo je sklenjen krog raziskave.

V prvem krogu izbrane rešitve so ustrezale natečajnim lastnostim (ploskovnost, uporaba laserja, »sestavi sam«, uporaba lahkega materiala), obenem pa so odstopale od ostalih prispelih rešitev. V drugem krogu se je izborna komisija osredotočila na kakovost izvedbe, preprostost izdelave, embalažo in kakovost izdelka; prve tri nagrade so se enakovredno razdelile naslednjim avtorjem:

Andreji Eržen
za svetilko Okrogla lučka

Benjaminu Skapinu
za svetilko Rollight

Tamari Lašič Jurković
za svetilko, ki smo jo poimenovali Šnavcer

Med finalisti so bile še rešitve naslednjih ustvarjalcev in ustvarjalk: Andraža Vrhovška, Lina Gerkmana, Petre Krnc, Sare Lorger in Urške Špeh.

 


Organizator natečaja je RogLab - Muzej in galerije mesta Ljubljane, v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje.